درحالی که شواهد پژوهشی زیادی وجود دارد که انجام روزانه تمرین های مایندفولنس (توجه آگاهی/ ذهن آگاهی) اثربخشی قابل توجهی در خصوص طیف بسیار گستردهای از مسایل مربوط به روان دارد، اما در برخی موارد گزارشهایی شنیده میشود که انجام این تمرینها اثر چندانی برای ما نداشته است.
دکتر پیمان دوستی
ممکن است شما تصور کنید که مدیتیشن و مایندفولنس، هم معنی یکدیگر هستند، اما در واقع چنین نیست. مدیتیشن هم یک نوع از مایندفولنس است، اما مایندفولنس شامل مجموعه گستردهتری است و تمرینهای رسمی و غیر رسمی مدیتیشن فقط بخشی از مایندفولنس هستند.
امروزه ما میدانیم که انجام پیوسته تمرینهای مایندفولنس از هر نوعی، اثربخشی قابل توجهی در خصوص مشکلات اضطرابی، وسواس، افسردگی و طیفی از مشکلات مربوط به روان دارد، با این حال برخی موارد افراد در انجام این تمرینها با چالشهایی مواجه میشوند یا اثربخشی مورد نظر را دریافت نمیکنند.
در اینجا به برخی از دلایل این امر اشاره میشود:
نکته اول این است که بسیاری از افراد، درک درستی از چرایی انجام این تمرینها ندارند. بسیاری تصور میکنند که مایندفولنس (توجه آگاهی/ ذهن آگاهی) به معنی لذت بردن از لحظه حال میباشد، این امر در حالی است که هدف این تمرینها لذت بردن نمیباشد. آنچه در این تمرینها اهمیت دارد، تجربه همه آن چیزی است که در لحظه اتفاق میافتد و در این تجربه، توجهی آگاهانه داشتن به آنچه در حال رخ دادن است. در واقع یک خود متعالی که از آنچه در حال رخ دادن است آگاه است. خودی که آگاه و هشیار است و آگاهانه نظاره گر تجارب ماست. ممکن است آنچه در حال رخ دادن است، تجربه غم، ترس یا اضطراب باشد. پس هدف لذت بردن از لحظه حال نیست، بلکه صرفا هدف توجهی آگاهانه داشتن به هر آنچه در لحظه حال رخ میدهد است.
نکته دوم این است که بسیاری افراد این تمرینها را با قصد از بین بردن احساسهای خود انجام میدهند و آن را با ریلکسیشن اشتباه میگیرند. درحالی که هدف ریلکسیشن، آرام سازی شماست، تمرینهای مایندفولنس (توجه آگاهی/ ذهن آگاهی) به دنبال آرام سازی شما نیست، بلکه یک برانگیختگی توجه به شکلی آگاهانه و نه به شکل خلبان خودکار مد نظر است. یعنی ما به شکلی آگاهانه توجه خود را هدایت کنیم، نه اینکه به صورت خودکار این اتفاق رخ دهد. شواهد پژوهشی نشان میدهد که انجام مداوم تمرینهای مایندفولنس (توجه آگاهی/ ذهن آگاهی) میتواند موجب تغییرات فیزیولوژیکی در برخی قسمتهای مغز شود. دقت داشته باشید که اگر تمرینهای مایندفولنس را با قصد آرام سازی خودتان انجام میدهید، در واقع شما با این تمرین عمل اجتناب انجام دادهاید و یافتههای پژوهشی نشان میدهد اجتناب از تجربه هیجانها به هر شیوهای (حتی اگر با تمرینهای روانشناسی باشد) باعث شدت یافتن آنها در طولانی مدت میشود. پس دقت داشته باشید که هدف این تمرینها آرام سازی و اجتناب از تجربه هیجانها نیست، بلکه برعکس، هدف آنها تجربه کردن افکار و هیجانها به شیوهای آگاهانه و بدون قضاوت کردن است.
نکته سوم این است که هرچند در تمرینهای رسمی مایندفولنس ممکن است شما نیاز به شرایط خاصی برای انجام تمرین داشته باشید، اما لزومی ندارد همیشه تمرین های رسمی انجام دهید. برخی افراد تصور میکنند که برای انجام تمرین نیازمند یک فضای ساکت و با آرامش هستند و چون این شرایط همیشه محیا نیست، نمیتوانند تمرین انجام دهند. با این حال، باید بگویم که شما در هر لحظه که به شکل آگاهانه توجه میکنید و متوجه این توجه کردن خودتان هستید، در واقع تمرین مایندفولنس انجام دادهاید، حتی اگر در فضای بسیار شلوغی این کار را انجام میدهید.